webbdesign

Design, som i webbdesign

Vad är webbdesign egentligen?

För en tid sedan fick jag frågan om vad webbdesign är. Webb-delen är ganska uppenbar, vi är ju på den nu. Men vad är då design? Om du frågar tio personer om att definiera design, skulle du få tio olika svar. Här följer lite riktlinjer som förhoppningsvis kan få det att klarna lite..

Användargränssnittet

När man utformar ett användargränssnitt, skapar man en struktur för hur webbplatsen kommer att uppfattas intellektuellt. Den innehåller saker som ett tema eller metafor för webbplatsen. Det vill säga hur läsare vet var de ska klicka och vilken väg att ta genom webbplatsen. Den innehåller även informationsarkitektur, för att klassificera och strukturera webbplatsen.

Visuella element

När man designar de visuella elementen på en webbplats, bygger man utseendet och känslan av platsen. Detta inkluderar grafik, färg, stilar och layout. Saker som delar konstruktion och principer för design.

Webbplatsen Struktur

När man utformar webbplatsens struktur, designar man hur webbplatsen ska byggas upp. Detta är till exempel: HTML, CSS, JavaScript och någon programmering. Detta är lika viktigt designsteg som de andra två.

Vem utför webbdesign?

Arbetet som en webbdesigner utför, har förändrats dramatiskt från när jag pluggade. I slutändan är det ett webbdesignteam som kommer att inkludera människor, vilka gör många olika saker (eller som bär många olika hattar). Webbdesignarbetet ingår i följande yrken, men är inte begränsat till dem:

  • Informations arkitekter
  • Grafiker
  • Marknadsförare
  • Specialister användargränssnitt
  • HTML, CSS och JavaScript författare
  • Programmerare för PHP, databas och andra språk